Poprawiając wydolność krążeniowo-oddechową, ćwiczenia mogą zwiększać bioróżnorodność mikrobiomu

15 lutego 2019, 12:38

Ćwiczenia mogą korzystnie wpływać na zdrowie, zwiększając bioróżnorodność mikrobiomu jelitowego.



Dzięki cukrowi leki mogą działać lepiej

24 stycznia 2007, 12:34

Nowe badanie naukowców z University of Leeds wykazało, że w określonych przypadkach zjedzenie łyżeczki cukru może zwiększyć efektywność działania leku.


Najstarsze spodnie

4 czerwca 2014, 06:49

Dwie pary spodni znalezione ostatnio w Chinach są prawdopodobnie najstarszymi znanymi częściami garderoby tego typu. Naukowcy, zwracając uwagę na proste nogawki i szeroki krok, przypuszczają, że spodnie wyewoluowały jako ubiór do jazdy konnej.


Samochód napędzany mięśniami

17 sierpnia 2010, 12:45

Profesor Charles Samuel Greenwood od ponad 40 lat pracuje nad samochodem napędzanym siłą ludzkich mięśni. W przyszłym roku na rynek ma trafić czteroosobowy pojazd Imagine PS, zdolny do rozwinięcia prędkości 100 km/h w terenie płaskim i do 50 km/h w górzystym.


Precedensowy wyrok ws. Allegro

7 lutego 2007, 09:28

Sąd Rejonowy dla Warszawy-Pragi Północ wydał wyrok w sprawie głośnej transakcji przeprowadzonej na Allegro. Sąd uznał, że wygrana licytacja w internetowym serwisie aukcyjnym to umowa kupna-sprzedaży.


Włosy odrastają po leku na zapalenie stawów

23 czerwca 2014, 17:05

Po zastosowaniu leku na reumatoidalne zapalenie stawów (tofacitinibu) u 25-latka ze zdiagnozowanym łysieniem całkowitym (alopecia universalis) odrosły włosy na głowie, w tym brwi i rzęsy, na ciele, a także w dołach pachowych.


Kogo uznać za Murzyna?

1 września 2010, 09:35

Od czego zależy nasze postrzeganie przynależności rasowej innych osób? Według powszechnego mniemania to głównie kwestia barwy. Dwóch australijskich psychologów udowodniło w badaniu, że kolor skóry wcale nie odgrywa decydującej roli.


Zmiana koloru, czyli jak oślepić kubki smakowe

21 lutego 2007, 10:22

Co najbardziej wpływa na odczuwanie smaku? Wielu ludzi powie, że oczywiście sam smak. Nic bardziej mylnego. Okazało się bowiem, że manipulowanie kolorem soku pomarańczowego zniekształca postrzeganie jego walorów smakowych. Jest to czynnik silniej wpływający na percepcję, np. zdolność różnicowania, niż cena czy rzeczywista jakość.


Udana akcja ratunkowa z humbakiem w roli głównej

10 lipca 2014, 08:48

Ratownicy pracujący w Palm Beach na południe od Brisbane zdołali wciągnąć do morza ok. 2,5-letniego humbaka, który na 2 dni utknął na plaży.


By odstraszał, musi być brzydki i spożywczy

15 września 2010, 08:52

Dotąd wiedziano, że ludzki mózg szybciej wykrywa gniewny wyraz twarzy od uśmiechu. Zdolność ta była zapewne podtrzymywana przez dobór naturalny, pomagając np. uniknąć ataku rozwścieczonego wroga. Kanadyjscy i amerykańscy psycholodzy zastanawiali się, czy analogiczny do wzrokowego mechanizm działa też w obrębie węchu. Okazało się, że tak, bo rozpoznajemy potencjalnie niebezpieczną woń gnijących ryb prędzej i trafniej od przepięknej woni róż (Biological Psychology).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy